Internships at CAPRI

The Child & Adolescent Public health Research and Innovation section offers various opportunities to do an internship. It is also possible to send an open application. Mail your CV, motivation letter, and list of grades to the contact person below, and, who knows, you might soon be part of our team!

Jasmijn van Heijst, personal assistant to Prof. Dr. Mai Chin A Paw

j.a.vanheijst@amsterdamumc.nl

Internships

Evaluatie herinrichting Dapperplein

Plaatsingsdatum: 2 maart 2023

Een laag percentage kinderen voldoet aan de volksgezondheidsrichtlijnen voor lichaamsbeweging, namelijk gemiddeld 22% van de jongens en 12% van de meisjes wereldwijd beweegt voldoende. Bestaande interventies om lichaamsbeweging bij kinderen te stimuleren blijken maar in een beperkt effect te resulteren. Deze interventies zijn voornamelijk gericht op gedragsverandering van het individu, en de rol van de sociale (invloed van leeftijdsgenoten en rolmodellen) en fysieke (openbare ruimtes en verlichting) omgeving is vaak buiten beschouwing gelaten. Bovendien is het overgrote deel van deze interventies top-down ontwikkeld, met een beperkte inbreng van de kinderen zelf, wat resulteert in interventies die niet aan hun behoeften en interesses voldoen.

Kinderen als expert

Kinderen zijn ervaringsdeskundigen als het gaat om hun eigen leven en leefomgeving. Het zou dan ook logisch zijn dat zij worden betrokken in besluitvormig die hen aangaat. Vaak gebeurt dit niet. Gelukkig is dit wel gebeurd bij het ontwerp voor de herinrichting van het Dapperplein in Amsterdam.

Herinrichting Dapperplein

Het Dapperplein is overdag niet geschikt voor kinderen om te spelen, omdat er dan markt is. Ook ’s avonds was het plein niet geschikt voor kinderen. Het was er niet veilig, en er waren geen faciliteiten om te spelen.  In co-creatie met kinderen die rondom het Dapperplein woonden, zijn er verschillende ideeën ontwikkeld om het Dapperplein meer geschikt te maken voor kinderen om er te spelen. Hiervan zijn er inmiddels enkelen gerealiseerd (zie voorbeelden hieronder).

 

Stage

Onderzoekers van de afdeling Public and Occupational Health, sectie Jeugd en Gezondheid van het Amsterdam UMC, zijn op zoek naar een enthousiaste bewegingswetenschapper , gezondheidswetenschapper of student Gezondheid en Leven, die deze aanpassingen op het Dapperplein kan evalueren. De centrale onderzoeksvragen daarbij zijn:

  1. Leiden de aanpassingen op het Dapperplein tot meer, langer en intensiever bewegen door kinderen dan op een vergelijkbaar plein zonder door kinderen ge-co-creëerde aanpassingen?
  2. Zijn er verschillen in demografische kenmerken tussen kinderen die de aanpassingen wel en niet gebruiken op het Dapperplein en de kinderen op een vergelijkbaar plein zonder aanpassingen?
  3. In hoeverre voldoen de aanpassingen op het Dapperplein aan de behoeftes van kinderen en hun ouders die in de buurt wonen?
  4. Wat zijn de voorwaarden volgens stakeholders voor de realisatie van nog niet geïmplementeerde aanpassingen op het Dapperplein?

Evaluatie vindt plaats door middel van een mixed-method onderzoek; denk bijvoorbeeld aan observaties van en interviews met stakeholders.

Ben je enthousiast geworden over deze stage, dan komen we graag met jou in contact!

Contact

Voor interesse in deze stage of bij vragen kun je contact opnemen met Leonie Klaufus: l.klaufus@amsterdamumc.nl.